Küresel piyasalarda gözler Fed kararında
Küresel piyasalarda, geçen hafta ABD’nin önemli ticaret ortaklarıyla tarife konusunda anlaşma sağlaması ve diğer ülkelerle de uzlaşılacağı yönündeki beklentiler risk iştahını artırırken, gözler gelecek hafta başta ABD Merkez Bankası faiz kararı olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.
Dünya genelinde ABD’nin gümrük tarifelerinin ekonomiye etkilerine ilişkin soru işaretleri varlığını korurken, ABD yönetiminin ticaret konusunda sağladığı anlaşmalar gelecek döneme yönelik iyimserlikleri artırdı.
ABD’nin geçen hafta Japonya ile anlaşması ve diğer önemli ticaret partneri Çin ile gelecek hafta görüşülecek olması piyasalardaki tarife stresinin azalmasına katkı sağladı.
Tarife geriliminin yatışması ve iyi gelen şirket bilançolarının etkisiyle ABD’de New York borsasında S&P 500 ve Nasdaq endeksleri günlük işlemlerde kapanış rekorlarını tazeledi.
Ticaret görüşmelerindeki ilerlemeler geçen hafta yakından takip edildi. ABD’nin Avrupa Birliği (AB) ile ticaret konusunda anlaşmaya yakın olduğu ve AB’den ithalata yüzde 15 tarife uygulanacağına dair haberler piyasalarda risk iştahını canlı tuttu.
Geçen hafta katıldığı etkinlikte konuşan ABD Başkanı Trump, “Eğer AB, birliği Amerikan işletmelerine açmayı kabul ederse daha düşük bir gümrük vergisi ödemelerine izin vereceğiz.” ifadesini kullandı.
ABD yönetiminin daha önce karşılıklılık esaslı tarifeleri 1 Ağustos’a ertelemesinden dolayı gelecek haftanın hareketli geçmesi bekleniyor.
Gelecek hafta gözler Fed’in para politikası kararları başta olmak üzere ABD’de açıklanacak büyüme, kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, tarım dışı istihdam gibi önemli makroekonomik veriler ile devam eden bilanço döneminde şirket finansallarına çevrildi.
Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek hafta faiz oranını değiştirmeyeceğine kesin gözüyle bakıldığını belirterek, bankanın yıl sonuna kadar toplamda iki kez faiz indirimi yapabileceği öngörülerinin gücünü koruduğuna dikkati çekti.
ABD Başkanı Trump perşembe günkü Fed ziyaretinde Başkan Jerome Powell’a renovasyon çalışmalarının maliyetinin daha yüksek olduğunu söyledi. Trump, inşaat maliyetinin aslında 2,5 milyar değil, 3,1 milyar dolar civarında olduğunu ifade ederken, gazetecilerin Powell’ın yapabileceği bir şey olup olmadığına yönelik sorusu üzerine, “Faiz oranlarını düşürmesini çok isterim.” dedi.
Analistler, Trump’ın Fed’e ziyareti ve ardından Powell ile ilgili yaptığı açıklamalar ABD Başkanı ile Fed Başkanı arasındaki gerilimin bir çekişmeye dönüşebileceği kaygılarını artırdığını belirterek, Fed’in üzerindeki siyasi baskıların da artabileceğine dair endişelerin devam ettiğini söyledi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack da Fed’in hem ABD yönetiminin politikalarını hem de gelen verileri dikkate alması gerektiğini söyledi.
Bu gelişmelerle birlikte pay piyasalarında pozitif bir seyir öne çıkarken, tahvil ve altın fiyatlarında da dalgalı görünüm izlendi.
ABD tahvil piyasalarında geçen hafta alıcılı seyir hakim olurken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 4 baz puanlık azalışla haftayı yüzde 4,39’dan kapattı.
Emtia tarafında ise altının ons fiyatı geçen hafta yüzde 0,39 azalışla 3 bin 337 dolara, gümüşün ons fiyatı yüzde 0,1 düşüşle 38,16 dolara inerken, Brent petrolün varili de yüzde 1,47 değer kaybıyla 67,6 dolardan haftayı tamamladı.
Dolar endeksi de yüzde 0,9 düşüşle 97,6 seviyesinden haftayı kapattı.
Euro Bölgesi büyüme verisi takip edilecek
28 Temmuz ile başlayacak haftada pazartesi Dallas Fed imalat sanayi endeksi, salı New York Fed tüketici güven endeksi, toptan eşya stokları, çarşamba Fed faiz kararı, Fed Başkanı Powell’ın konuşması, büyüme, ADP istihdam raporu, bekleyen konut satışları, perşembe PCE fiyat endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, cuma işsizlik oranı, S&P Global imalat sanayi PMIinşaat harcamaları ve Michigan tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.
Gelecek haftanın veri takviminde çarşamba Euro Bölgesi ile Almanya’da büyüme, Euro Bölgesinde tüketici güven endeksi, perşembe Euro Bölgesi ile Almanya’da işsizlik oranı, Almanya’da enflasyon, cuma Euro Bölgesi’nde enflasyon, Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) imalat sanayi PMI ve Almanya’da HCOB imalat sanayi PMI yer alıyor.
Gelecek hafta perşembe Japonya’da sanayi üretimi, perakende satışlar, Çin’de China Federation of Logistics and Purchasing (CFLP) imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI, cuma Japonya’da işsizlik oranı, Çin’de S&P Global imalat sanayi PMI verileri açıklanacak.
Gelecek hafta yurt içinde çarşamba işsizlik oranı, ekonomik güven endeksi, perşembe TCMB PPK toplantı özeti, dış ticaret dengesi, imalat sanayi PMI verileri takip edilecek.