“KOBİ’lerin teknolojiye yatırımı yüzde 20’ye çıkacak”
Bulut teknolojileri alanında faaliyet gösteren VMind CEO’su Volkan Duman Bloomberg HT’de yayınlanan Üst Düzey programında Arzu Maliki’ye konuk oldu. Duman konuşmasında şirketin faaliyet alanlarını, Türkiye’deki KOBİ’lerin teknoloji adaptasyonunu, yapay zekâ politikalarını ve yurtdışı hedeflerini değerlendirdi.
Duman, “Amacımız, firmaların bilgi teknolojileri yatırımlarını daha güvenli ve düşük maliyetli bir şekilde bizim üzerimizden yürütmesini sağlamak. Verilerin saklanması, siber güvenlik ve yapay zekâ tabanlı uygulamalar gibi birçok alanda hizmet veriyoruz” dedi.
Duman, VMind’in son 6 yıldır Bilişim 500 listesinde yer aldığını ve yerli üreticiler kategorisinde lider konumda olduğunu belirterek, “Türkiye’den çıkan bir organizasyonun küresel çapta işler alması bizim için gurur verici” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de ticaretin büyük bölümünü oluşturan KOBİ’lerin teknoloji yatırımlarına olan ilgisinin son yıllarda arttığına dikkat çeken Duman, “Ülkemizde 3,5 milyon KOBİ var. Önceki yıllarda Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında teknolojiye yatırım oranımız oldukça düşüktü. Örneğin, Finlandiya’da bu oran yüzde 78 iken, Türkiye’de yalnızca yüzde 12 seviyelerindeydi. Ancak artık farkındalık artıyor. Önümüzdeki dönemde bu oranın yüzde 20’ye çıkmasını bekliyoruz” dedi.
“Türkiye yapay zekada son 10 yıldır ciddi bir ivme yakaladı”
Yapay zekâ alanında Türkiye’de son 10 yıldır ciddi bir ivme yakalandığını söyleyen Duman, “Ülkemizde yapay zekâ ile ilgilenen yaklaşık 1000 şirket var. Bu sayı bugün için yeterli olabilir ancak devletin bu alana stratejik bir bakış açısıyla yaklaşması ve uzun vadeli politikalar geliştirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Duman, stratejik teknolojilerin üretiminde devlet teşviklerinin kritik rol oynadığını belirterek, “Savunma sanayii bu anlamda çok iyi bir örnek. Ancak bu yaklaşımın diğer sektörlere de yayılması gerekiyor. Know-how’ın okullarda, teknoparklarda geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması şart” dedi.
“Tüm sektörler adım atacak”
VMind’in bugün itibarıyla 26 farklı sektöre hizmet verdiğini söyleyen Duman, hem küçük ölçekli işletmelerle hem de büyük yabancı firmalarla çalıştıklarını belirtti. “Yurtiçinde yaygın bir ağ kurduk. Şimdi yurtdışında büyümeye odaklandık. Avrupa Birliği sınırları içinde bir veri merkezi kurmak için çalışmalarımız sürüyor. Hedefimiz, Türkiye’de sunduğumuz hizmetleri Avrupa’da da sunarak müşteri portföyümüzü genişletmek” dedi.
Şirketlerin pazarda büyüyemediği durumlarda verimliliği artırarak maliyetleri düşürmesi gerektiğini vurgulayan Duman, “Yakın gelecekte tüm sektörler bu konuda adım atacak. Bu dönüşümden korkmamak gerekiyor. Türkiye genç ve dinamik bir nüfusa sahip. Verimlilik önümüzdeki dönemde şirketlerin rekabette kalabilmesi için en önemli unsurlardan biri olacak” değerlendirmesinde bulundu.